Gravid eller inte – Så vet du!

Planerar du att bli gravid eller är det kanske så att du vill undvika det? En graviditet innebär att en kvinnas ägg har blivit befruktat och att ett barn håller på att bli till. Vissa känner en stor glädje inför graviditeten, speciellt om det är mycket efterlängtat och man har försökt länge. Andra känner mindre glädje och orolighet inför att vara gravid. Det kan t.ex. handla om att man inte vill få barn, att det är fel tillfälle i livet eller att det helt enkelt bara råkat hända utan att vara planerat.

Att gå och runt och fundera på om man är gravid kan vara stressfyllt, oavsett om man vill bli gravid eller inte. Det vanligaste är att man märker av graviditeten genom att mensen uteblir eller är försenad. En graviditet kan styrkas på olika sätt. Du kan t.ex. ta ett eget graviditetstest i hemmet, men du kan också vända dig till en barnmorska eller vårdcentral som kan hjälpa dig. Här fastställs graviditeten genom ett test eller med hjälp av ett ultraljud.

Minska risken för att bli gravid

Om du vill minska risken för att bli gravid gäller det att du skyddar dig ordentligt. För kvinnor är det vanligt att använda sig av p-piller, som ser till att ägg inte kan bli befruktade. Du kan även använda dig av kondom eller pessar, men det är viktigt att komma ihåg att inget läkemedel är 100 % säkert. Vill du vara extra säker kan det vara bra att kombinera skydd med ett dagen efter piller. På så sätt har du vidtagit alla möjliga åtgärder för att förhindra en graviditet.

Öka chansen att bli gravid

Många vill dock inte minska risken för att bli gravid, utan snarare öka den! Även här finns det många knep att ta till. Du kan t.ex. se till att du har samlag i anslutning till din ägglossning eller äta en balanserad kost som består av mycket grönsaker och frukt. Om du röker eller dricker är det viktigt att du drar ner på detta, eftersom chansen för att bli gravid då kan minska. Du kan även använda dig av olika kosttillskott som sägs öka fertiliteten.

Att bli förälder

Att bli förälder är en stor händelse i livet och det är mycket som inte längre kommer se ut som tidigare. Det kan kännas både fantastiskt och skrämmande på samma gång. I Sverige erbjuds dock gravida kvinnor ett mycket bra stöd från början till slutet av graviditeten och hela vägen upp till att barnet är 18 år gammal. Om du känner dig orolig eller osäker inför din graviditet kan du kontakta din vårdcentral eller mödravårdscentral för att få bra råd och vägledning i alla frågor som du anser är viktiga och där du behöver stöd.