Tänk ut vad du ska livnära dig på

Så, du vill flytta utomlands och har bestämt dig för vart du vill åka. Men vad ska du göra? Detta låter som en krånglig del, men jag lovar dig att det mesta går att lösa. Jag har som sagt bott i 3 olika länder i 3 olika världsdelar, under 2 års tid, så jag skulle nog säga att jag är lite av en självutnämnd expert inom ämnet.

Har du ett eget företag som du kan bedriva från utlandet? Då behöver du såklart kolla upp vad som gäller med skatter osv. i landet du tänkt flytta till. Eller är du kanske som jag och vill frilansa från utlandet? Även då gäller det att du kollar upp vad som gäller med skatter osv. Det finns många olika företag som hjälper till med fakturering åt egenanställda. Prata med någon och fråga vad som gäller i just din situation.

En annan populär sak att göra utomlands, och även det jag gjorde när jag flyttade första gången till Australien, är att studera. Detta är ett lite dyrare alternativ men det är inte det dummaste förslaget. Om du känner att du vill utbilda dig till något speciellt utomlands så är det oftast enklare för dig att få visum i landet, och i många länder kan du får arbetsvisum efter avslutade studier. På CSN, godkänner de de allra flesta utbildningar utomlands och du kan låna pengar till bland annat kursavgifter, flygbiljetter och försäkring i landet som du ska studera i.

Vissa länder erbjuder även så kallade ”Working Holiday-visum” där du har rätt att arbeta i landet under en bestämd tid (oftast ett år). Kolla upp på landets immigrationshemsida och se hur du kan livnära dig själv i landet du ska bo i.