Bestäm vart du vill åka

Nästa stora beslut är såklart att bestämma dig för vart du vill åka. Denna planet består av 195 olika länder i 7 olika världsdelar. Utbudet av platser att åka till är därmed nästintill oändligt. Det du behöver tänka på här är vad du vill få ut av din utlandsflytt. Vill du ha stränder och värme? Eller kanske ett hektiskt stadsliv? Vill du lära dig ett nytt språk? Eller kanske behärskar du något språk extra bra, och känner att du hade passat in i ett land där du kan tala språket väl?

I många delar av världen kan man göra sig förstådd på engelska, men åker du exempelvis till Latinamerika eller Sydamerika kan det vara mycket behjälpligt att kunna spanska. Vill du åka till Japan kan det vara en utmaning med ett helt nytt alfabet.

Här är det du som måste bestämma dig och det är bara du som kan sätta gränser. Låt inte din mamma påverka dig för att hon så gärna själv skulle vilja åka till Italien. Eller din vän som tycker att Sydafrika skulle verka coolt. Glöm inte att det är du som faktiskt ska flytta. Det är du som investerar en stor del av ditt liv på detta och i slutändan kommer du bara ha dig själv och dina egna ben att stå på. Så tänk efter noga vart du känner att du passar in.

Om du inte har ett jobb på plats eller inkomst ännu så kan det också vara bra att tänka på att olika ställen i världen kostar olika mycket att bo i. En lägenhet i Sydney, Australien kostar betydligt mycket mer att hyra än vad en lägenhet i Punta Cana, Dominikanska Republiken skulle göra, till exempel. Många som flyttar utomlands har inte koll på detta från början och får en chock när de väl är på plats i sitt nya hemland.

Man får inte heller glömma att kolla upp vad som finns att göra i staden som man vill flytta till. Hur ser arbetsmöjligheterna ut?

En annan viktig faktor som man absolut inte får glömma är visum. Har du rätt till visum i landet du vill åka till? Hur länge får du stanna? Får du arbeta eller studera på visumet? Det bästa är att kolla upp detta på respektive lands immigrationshemsida.