Så sköter du om din mun och munhälsa

Våra tänder och munhälsa har stor påverkan på vårt mående överlag. Därför är det viktigt att du sköter om din mun på bästa sätt. Du ska självfallet borsta dina tänder två gånger om dagen, alltså morgon och kväll. Du bör även använda tandtråd och munskölj. Även om du borstar noggrant kommer du inte åt med tandborsten längst in i tandköttet. Det är där som tandtråden kommer in.

Var uppmärksam på tandsten

Någonting annat som du bör vara mycket uppmärksam på är tandsten. Faktum är att tandsten är ett vanligt problem bland svenskar. Många gånger går det att borsta bort på egen hand. Men om den har satt sig alldeles för hårt måste du gå till en specialist. Om du inte åtgärdar detta kan det i slutändan leda till tandlossning.

Tänk på vad du äter och dricker

Ytterligare en sak som har väldigt stor påverkan på vår munhälsa är det vi äter och dricker. Du kanske redan är medveten om att läsk och socker fräter mycket på våra tänder. Även kaffe och vin kan leda till missfärgningar. Du bör därför försöka dricka mycket vatten då det inte tar skada på tänderna. Det är dessutom bra för kroppen i övrigt.

Boka in ett tandläkarbesök regelbundet

Du får inte heller glömma att gå till en tandläkare regelbundet. Du bör gå på kontroll minst en gång per år för att se att allt är i sin ordning. När det gäller tandproblem och munhälsa gäller det att upptäcka problemen så tidigt som möjligt.