Att flytta utomlands

Det viktigasteDet viktigaste

På platsPå plats

Ta första steget

Att flytta utomlands är en dröm som många svenskar har, och det kan ibland vara svårt att ta steget och verkligen göra det. Sedan jag tog studenten år 2019 så har jag bott i 3 olika länder utöver Sverige. Att ta beslutet att lämna allt och flytta till andra sidan jorden var inte helt lätt, men absolut rätt. Jag var bara 19 år och jag bestämde mig för att inte låta något stoppa mig. Jag skulle få leva ut min dröm – att flytta utomlands.

Sedan jag flyttade för första gången så har jag fått otroligt många frågor om hur jag lyckades, hur jag har råd, men framförallt har jag fått höra av många, att de är rädda för att ta steget och åka ensamma. ”Jag har ingen kompis som vill följa med”. Jag hade inte heller några vänner som ville följa med mig till Australien efter studenten, men jag visste att detta skulle lösa sig när jag väl var på plats. Vänner finns överallt, du måste bara hitta dem, och det är faktiskt inte särskilt svårt när man gör en sådan här resa.

Många skulle säga att det känns osäkert att åka helt ensam till ett främmande land, och ja, det kan det absolut vara, om du hänger på fel ställen eller umgås med skumt folk. Men sånt ska man ju helst undvika vart man än i världen befinner sig. Du behöver inte oroa dig, jag ska ge dig alla tips du behöver innan du tar steget och flyttar.

Till att börja med så är det mycket praktiskt att tänka på. Mycket här beror på din ålder och hur många saker du är bunden till. Du kanske har ett jobb, lägenhet, familj, husdjur, ja allt sånt där. Du måste först reda ut hur mycket du faktiskt kommer att ge upp när du bestämmer dig för att lämna allt och flytta. Kolla upp om du kan ta med ditt husdjur och informera din familj om ditt beslut. Dina föräldrar kommer antagligen att bli lite ledsna, men jag lovar dig att de kommer bli glada över att du gör något som kommer att göra dig lycklig i slutändan. Om du har en lägenhet så är det nog dags att säga upp den, eller kanske hyra ut den i andrahand. Det kan vara en trygghet att faktiskt ha kvar sitt boende i Sverige ifall du nu skulle ångra dig efter ett tag. Vi är alla människor och ibland går det inte riktigt som vi har tänkt oss. Låt inte detta påverka ditt beslut. Vi har alla rätt att ångra oss och det är inget misslyckande om du väljer att flytta hem igen. Du kommer oavsett vad vara full av nya erfarenheter när du kommer hem igen.

Tänk på att du måste rapportera till Skatteverket om du planerar att flytta utomlands och stanna där i ett år eller mer.

Bestäm vart du vill åka

Nästa stora beslut är såklart att bestämma dig för vart du vill åka. Denna planet består av 195 olika länder i 7 olika världsdelar. Utbudet av platser att åka till är därmed nästintill oändligt. Det du behöver tänka på här är vad du vill få ut av din utlandsflytt. Vill du ha stränder och värme? Eller kanske ett hektiskt stadsliv? Vill du lära dig ett nytt språk? Eller kanske behärskar du något språk extra bra, och känner att du hade passat in i ett land där du kan tala språket väl?

I många delar av världen kan man göra sig förstådd på engelska, men åker du exempelvis till Latinamerika eller Sydamerika kan det vara mycket behjälpligt att kunna spanska. Vill du åka till Japan kan det vara en utmaning med ett helt nytt alfabet.

Här är det du som måste bestämma dig och det är bara du som kan sätta gränser. Låt inte din mamma påverka dig för att hon så gärna själv skulle vilja åka till Italien. Eller din vän som tycker att Sydafrika skulle verka coolt. Glöm inte att det är du som faktiskt ska flytta. Det är du som investerar en stor del av ditt liv på detta och i slutändan kommer du bara ha dig själv och dina egna ben att stå på. Så tänk efter noga vart du känner att du passar in.

Om du inte har ett jobb på plats eller inkomst ännu så kan det också vara bra att tänka på att olika ställen i världen kostar olika mycket att bo i. En lägenhet i Sydney, Australien kostar betydligt mycket mer att hyra än vad en lägenhet i Punta Cana, Dominikanska Republiken skulle göra, till exempel. Många som flyttar utomlands har inte koll på detta från början och får en chock när de väl är på plats i sitt nya hemland.

Man får inte heller glömma att kolla upp vad som finns att göra i staden som man vill flytta till. Hur ser arbetsmöjligheterna ut?

En annan viktig faktor som man absolut inte får glömma är visum. Har du rätt till visum i landet du vill åka till? Hur länge får du stanna? Får du arbeta eller studera på visumet? Det bästa är att kolla upp detta på respektive lands immigrationshemsida.

Tänk ut vad du ska livnära dig på

Så, du vill flytta utomlands och har bestämt dig för vart du vill åka. Men vad ska du göra? Detta låter som en krånglig del, men jag lovar dig att det mesta går att lösa. Jag har som sagt bott i 3 olika länder i 3 olika världsdelar, under 2 års tid, så jag skulle nog säga att jag är lite av en självutnämnd expert inom ämnet.

Har du ett eget företag som du kan bedriva från utlandet? Då behöver du såklart kolla upp vad som gäller med skatter osv. i landet du tänkt flytta till. Eller är du kanske som jag och vill frilansa från utlandet? Även då gäller det att du kollar upp vad som gäller med skatter osv. Det finns många olika företag som hjälper till med fakturering åt egenanställda. Prata med någon och fråga vad som gäller i just din situation.

En annan populär sak att göra utomlands, och även det jag gjorde när jag flyttade första gången till Australien, är att studera. Detta är ett lite dyrare alternativ men det är inte det dummaste förslaget. Om du känner att du vill utbilda dig till något speciellt utomlands så är det oftast enklare för dig att få visum i landet, och i många länder kan du får arbetsvisum efter avslutade studier. På CSN, godkänner de de allra flesta utbildningar utomlands och du kan låna pengar till bland annat kursavgifter, flygbiljetter och försäkring i landet som du ska studera i.

Vissa länder erbjuder även så kallade ”Working Holiday-visum” där du har rätt att arbeta i landet under en bestämd tid (oftast ett år). Kolla upp på landets immigrationshemsida och se hur du kan livnära dig själv i landet du ska bo i.

Visum och uppehållstillstånd

Det kan vara svårt att bestämma sig direkt för hur länge man vill stanna i ett land. Detta är dock ingenting som du behöver oroa dig över. Det viktigaste är att du har ett visum för en längre period. Ett visum går ofta att förlänga senare och det finns inga krav på att du måste stanna i ett visst land bara för att du har ett visum just där. Känner du att du inte trivs och vill åka hem till Sverige igen så är det inga problem att göra detta. Du kommer vara fylld av nya erfarenheter och historier att berätta för dina vänner där hemma, det kan jag lova dig.

Du tar reda på vilket visum du ska ha genom att antingen kontakta ambassaden för ditt land, eller genom landets egna hemsida. För vissa visum kan du ibland behöva ta dig till ambassaden för att presentera dig själv, men för de flesta länder brukar man kunna ansöka via nätet. Tänker du flytta någonstans inom EU så behövs inget visum. Du har rätt att förflytta dig hur du vill inom EU’s gränser. Jag bodde själv på Malta i 7 månader och visum kom aldrig någonsin på tal. Kolla in europa.eu för att läsa mer om förflyttning inom EU.

Försäkringar

Beroende på vilket land du har tänk flytta till kan det se olika ut med försäkringar. Väljer du att flytta till ett land inom EU behöver du oftast inga extra försäkringar. Tänk på att beställa hem EU-kortet från försäkringskassan så att du kan visa upp det vid eventuella sjukhusvistelser. Jag jobbade på Malta och var extra försäkrad via jobbet. Jag var tvungen att uppsöka sjukvård ett par gånger och detta var gratis så länge som man gick till de kommunala sjukhusen/vårdcentralerna.

Om du studerar utomlands kan du oftast köpa till en försäkring via skolan du går på, eller teckna en egen studieförsäkring. Om du planerar att frilansa från utlandet och planerar att vistas i utlandet i mer än 45 dagar så rekommenderar jag stark att teckna en privat reseförsäkring. Denna skulle täcka för eventuella vårdkostnader/stöld osv. En olycka kan hända så lätt, och tro mig, du vill inte bli fast på ett sjukhus utomlands utan en försäkring som täcker. Man vet aldrig vad som

händer så det är bäst att alltid vara på den säkra sidan när det gäller detta. Köp hellre en försäkring för mycket än en för lite. Din hälsa ska alltid gå i första hand.

Hitta ett boende

Att hitta ett boende utomlands kan låta krångligt, men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Sverige har en enorm bostadsbrist, något som de flesta andra länder inte har problem med. Boenden går att hitta i de allra flesta former och jag har massa tips på hur detta går att hitta.

Köpa bostad – Att köpa en bostad utomlands kanske inte är det allra bästa alternativet när du inte är helt säker på hur länge du ska bo kvar i landet. Känner du dock att du har pengarna och vill investera i en bostad utomlands så kör på. Det finns många mäklarfirmor och det borde inte vara svårt att hitta bostäder som är till salu.

Hyra en lägenhet – Detta alternativet känns som ett lite rimligare alternativ. Om du har råd till att hyra en lägenhet själv så är detta oftast enkelt att göra utomlands. Jag har själv hyrt lägenheter både på Malta och i Dominikanska Republiken. Gå med i Facebook-grupper och kika på vad för alternativ som erbjuds där. När man är utomlands så är det ofta även vanligt med mäklare som hjälper till att hitta hyreslägenheter. Man får då oftast betala en procentandel från hyran till mäklaren.

Hyr ett rum – Här ett alternativ för dig som vill skaffa vänner snabbt eller bara bo väldigt billigt. Det finns många olika hemsidor och Facebook-grupper för dig som vill hyra ett rum och detta är ett roligt och ekonomiskt alternativ. På Airbnb finns det både rum och lägenheter att hyra världen över.

Det sociala livet

Enligt en undersökning så har man kommit fram till att svenskar generellt sett har svårt att skaffa vänner. Genom att att åka själv utomlands så utvecklar man sig själv som person och träffar många andra öppensinnade människor. Om du ska plugga eller arbeta utomlands så kan jag garantera dig att du kommer att hitta människor som sitter i exakt samma sits som dig. Du har mer gemensamt med dessa människor än vad du tror. Folk som flyttat utomlands är ofta väldigt öppensinnade och jag lovar att de flesta inte kommer att tacka nej till en drink efter jobbet om du frågar vänligt.

Vännerna som jag har träffat på mina resor är de jag står allra närmast idag, och jag skulle aldrig vilja byta ut dem. Det är de som har stöttat mig när jag har haft hemlängtan (ja, du kommer få hemlängtan och det är okej), och de som har hjälpt mig att vilja fortsätta resa. Var inte rädd för att ta kontakt med nya människor och var inte rädd för att be om hjälp om det är något du undrar över. Dessa människorna var också nya i landet en gång i tiden och jag kan lova dig att de kommer att vilja hjälpa dig.

Du får gärna kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan:

Alla kan ha en bra livsstilAlla kan ha en bra livsstil