Vårda din värdefulla hy

En viktig del för att din hy i ansiktet ska må så bra som möjligt är att hitta bra krämer. Att ha både en nattkräm och dagkräm som passar din hy är en viktig del i en hudvårdsrutin. Om du vill köpa krämer ska du kolla in Hudoteket som har flera olika krämer och andra produkter som är bra för huden. Om du är osäker på vad som passar din hudtyp kan du kontakta dem för att få råd och tips. Du får prata med en diplomerad hudterapeut som kan lotsa dig rätt i produktdjungeln.

Använd krämer med olika egenskaper

Natt- och dagkräm hjälper till att skydda din hud, reparera den och ge den fukt. Det är även skillnad på de två krämerna. Nattkrämen och dagkrämen har olika egenskaper. En dagkräm ska du applicera på morgonen för då lägger den sig som ett vårdande och skyddande lager på din hud. Dagkrämen låser in fukt under dagen och balanserar talgproduktionen. När du använder dagkräm blir hudens yttre lager mjukt och krämen får även huden att kännas spänstig. Nattkrämen smörjer du in ansiktet med efter att du rengjort huden på kvällen innan du går och lägger dig. En nattkräm kan ibland vara tyngre i konsistensen än vad en dagkräm är. Det beror på att den innehåller andra ingredienser än din dagkräm. En nattkräm ska stimulera cellförnyelse när du sover. Den hjälper de naturliga processerna att reparera huden under natten.

Anpassa krämerna efter din huds behov

Du behöver båda krämerna för att din hud ska ha de bästa förutsättningarna för att vara fräsch och välmående. Det är dock inte helt enkelt att hitta rätt i djungeln av alla ansiktskrämer. Om du har torr hud behöver du generellt en tyngre kräm som tillför mer fukt både på morgonen och kvällen. Det hjälper huden att återfå en bra fuktbalans. Tänk på att även om du har en oljig hy ska du tillföra fukt. Det är viktigt att du anpassar krämerna efter hudens behov. Om du har fet hud kan du satsa på krämer som är lättare i formatet, som inte innehåller några oljor men som tillför mycket fukt utan att vara feta. Mogen hud behöver ofta krämer med mycket näring, fukt och som har föryngrande egenskaper. Det gäller för både natt- och dagkräm.

Fixa porerna

Ett vanligt hudproblem är pormaskar och ibland känns det omöjligt att bli av med dem, men det är faktiskt möjligt. Du ska helst undvika att klämma pormaskar med fingrarna för det kan göra saken ännu värre i form av finnar. Det bästa sättet att bli av med pormaskar är att göra en portömning. Sedan är det bra att använda peeling eftersom den jobbar på djupet och löser upp talg som fastnat i porerna.