Så tar du bäst hand om dina växter

De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för allt som har med växter att göra. En del väljer att ha växter som en snygg inredningsdetalj medan andra har en ambition att odla sina egna grönsaker, bär, frukter och andra grödor för att sedan kunna skörda och äta dem. Oavsett om man har ett brinnande intresse eller är nybörjare så kan det vara ganska svårt att ta hand om sina växter och hålla dem vid liv. I det här inlägget kommer du att få en hel del bra tips som kan göra att dina växter får en längre livstid.

Skaffa kunskap

För att du ska kunna ta hand om dina växter är det bra om du har en viss kunskap om dem. Det finns flera sätt du kan skaffa dig kunskap om växter och odling. Redan när du köper dina växter kan du på förpackningen läsa om dem, hur de trivs bäst och hur du ska gå tillväga när du börjar att odla dem. Om du köper växter i butik kan du vända dig till personalen och be dem om råd kring hur du bäst kan ta hand om de växter du valt att handla hos dem. Andra sätt du kan lära dig mer om växter är genom att läsa på internet. På internet finns det också grupper och forum där växt- och odlingsentusiaster samlas för att dela med sig av råd, tips och tankar kring odling och växter. Det finns också en hel del bra böcker du kan läsa för att lära dig mer om allt som har med odling och växter att göra.

Ljus

En förutsättning för att dina växter ska trivas är att de får tillräckligt med ljus. En del växter kräver mindre ljus än andra. Är du intresserad av odling kan det vara svårt att odla under vinterhalvåret. En sak du kan investera i då är bra växtbelysning som gör det möjligt för dig att odla även under årets kallare månader. Du kan använda dig av växtbelysning när du förodlar kring februari-mars, innan dina plantor är redo att sättas ute. Växtbelysning är även bra för de växter som ska övervintra.

Vatten

En annan viktig förutsättning för att dina växter ska kunna växa är att de får i sig tillräckligt med vatten. Olika sorters växter kräver olika mängder med vatten. Om du odlar utomhus i ett växthus eller liknande och har större odlingar kan det vara en bra idé att investera i ett bra självbevattningssystem. Då slipper du gå runt med en vattenkanna eller en vattenslang och du kan vara säker på att dina plantor får den mängd med vatten de behöver.

Ohyra och sjukdomar

En anledning till varför dina växter eller odlingar blir dåliga är för att de drabbas av ohyra eller sjukdomar. Om dina växter har drabbats av ohyra finns det många bra bekämpningsmedel du kan köpa som gör att du och växterna slipper ohyran. Ibland kan växterna drabbas av sjukdomar. Det finns många bra sätt att förebygga sjukdomar, bland annat kan du ge dem extra näring.