Att flytta utomlands är en dröm som många svenskar har, och det kan ibland vara svårt att ta steget och verkligen göra det. Sedan jag tog studenten år 2019 så har jag bott i 3 olika länder utöver Sverige. Att ta beslutet att lämna allt och flytta till andra sidan jorden var inte helt lätt, men absolut rätt. Jag var bara 19 år och jag bestämde mig för att inte låta något stoppa mig. Jag skulle få leva ut min dröm – att flytta utomlands.

Sedan jag flyttade för första gången så har jag fått otroligt många frågor om hur jag lyckades, hur jag har råd, men framförallt har jag fått höra av många, att de är rädda för att ta steget och åka ensamma. ”Jag har ingen kompis som vill följa med”. Jag hade inte heller några vänner som ville följa med mig till Australien efter studenten, men jag visste att detta skulle lösa sig när jag väl var på plats. Vänner finns överallt, du måste bara hitta dem, och det är faktiskt inte särskilt svårt när man gör en sådan här resa.

Många skulle säga att det känns osäkert att åka helt ensam till ett främmande land, och ja, det kan det absolut vara, om du hänger på fel ställen eller umgås med skumt folk. Men sånt ska man ju helst undvika vart man än i världen befinner sig. Du behöver inte oroa dig, jag ska ge dig alla tips du behöver innan du tar steget och flyttar.

Till att börja med så är det mycket praktiskt att tänka på. Mycket här beror på din ålder och hur många saker du är bunden till. Du kanske har ett jobb, lägenhet, familj, husdjur, ja allt sånt där. Du måste först reda ut hur mycket du faktiskt kommer att ge upp när du bestämmer dig för att lämna allt och flytta. Kolla upp om du kan ta med ditt husdjur och informera din familj om ditt beslut. Dina föräldrar kommer antagligen att bli lite ledsna, men jag lovar dig att de kommer bli glada över att du gör något som kommer att göra dig lycklig i slutändan. Om du har en lägenhet så är det nog dags att säga upp den, eller kanske hyra ut den i andrahand. Det kan vara en trygghet att faktiskt ha kvar sitt boende i Sverige ifall du nu skulle ångra dig efter ett tag. Vi är alla människor och ibland går det inte riktigt som vi har tänkt oss. Låt inte detta påverka ditt beslut. Vi har alla rätt att ångra oss och det är inget misslyckande om du väljer att flytta hem igen. Du kommer oavsett vad vara full av nya erfarenheter när du kommer hem igen.

Tänk på att du måste rapportera till Skatteverket om du planerar att flytta utomlands och stanna där i ett år eller mer.