Roligt att laga mat med en bra kniv

Matlagningen blir allt mer avancerad och jag hämtar ofta inspiration från utlandet. De semesterresor jag varit på får mig att vilja ta med recepten hem. Att mat och resor hör samman bevisar alla de populära matresor som anordnas. Det ordnas även många matlagningskurser här hemma i Sverige där genuin matlagning lärs ut. Att maten har hamnat i centrum är inte så konstigt, för vi måste ju äta. Tidspressen för att hinna med allt då arbetsplatserna har öppet allt senare på kvällarna gör att då vi väljer att umgås med släkt och vänner ofta slår två flugor i en smäll och äter något tillsammans. För att bli expert i köket förutom en bra spis (har själv införskaffat en induktionsspis), så krävs det tre saker: bra köksredskap, bra råvaror och mod.Jag och Bella var ofta ute och käkade. Det blir också bra inlägg för bloggen :)

Köksredskap
Det första som bör införskaffas är en bra kniv. Som ett första set är det bra med en ordentlig kockkniv som kan hacka, en brödkniv och en mindre kniv som det är lätt att skala med. Många skulle nog även påstå att en filékniv är ett måste, men med en vass egg går det att filea även med en annan kniv, även om det är lite svårare. En slö kniv är något av de värsta i köket, att såga en tomat till salladen tar död på matlagningslusten illa kvickt. Samma sak gäller att skära kött då det slutar med att en kniv håller köttet på plats och bitarna snarare dras loss. Inte roligt och definitivt inte ett proffsigt resultat. Det finns olika varumärken, de jag tycker och kan rekommendera är knivar från Global och Porsche knivar.

Råvaror
Råvarorna är otroligt viktiga för smaken men även för utseendet. Alla som någon gång bakat en sockerkaka med ägg från en gård med höns som går ute i det fria förstår skillnaden. Den ena sockerkakan är vit medan den med hemäggen är gul som en sol och ser så mycket godare ut. Närproducerat och ekologiskt ger faktiskt även en bättre smak på maten. Fördelen med ekologiskt är ju den att varorna innehåller mycket mindre kemikalier, nackdelen är att de inte kan förvaras lika länge.

Mod
Våga experimentera och våga misslyckas. Det är ingen som väntar sig en Guide Michelin middag hemma hos någon annan. Även om du misslyckas med något så kommer någon del av rätten att vara ätbar. En lyckad kväll i goda vänners lag innebär så mycket mer än bara en middag. Tänk också på att man brukar säga att det är tanken som räknas, lite cheesy egentligen men det ligger något i det.
Porsche knivar

Sköna knivar från Porsche.